Kesästä 2021 lähtien pohjoismaisten sähkömarkkinoiden (Nord Pool) tukkumarkkinoiden hinnat (Spot) ovat pysytelleet selvästi normaalia korkeammilla tasoilla. Talveen tultaessa nouseva kehitys on vain kiihtynyt ja olemme nähneet myös aivan poikkeuksellisen suuria hintapiikkejä. Hintatasot ja hintojen vaihtelu ovat olleet suurinta koko pohjoismaisen tukkumarkkinan historiassa.
Yrittäjäin Sähkönhankinnan asiakkaana olet kuitenkin hyvin suojautunut pahimmilta markkinoiden hintapiikeiltä. Valitun palvelumallin ja hankintastrategian mukaisesti olemme suojanneet hankintanne joko osittain tai kokonaan hyvissä ajoin ennen markkinahintojen nousua. Tukkumarkkinan raju hintamyllerrys ei siten näy asiakkaidemme sähkölaskuissa läheskään täydellä voimalla. Asiakkaanamme saatte myös tulevan talven aikana tukkumarkkinahintaa halvempaa sähköä. Tarvittaessa asiantuntijamme kertovat teille lisää viimeaikaisen uutisoinnin vaikutuksista juuri teidän hankintanne osalta.
Tukkumarkkinoiden korkeat hinnat heijastuvat vahvasti myös lähiajan hintaodotuksiin. Finanssimarkkinoiden hintanoteeraukset läpi talven 2021-2022 ovat ennätyskorkealla. Kohti kesää 2022 mentäessä hintojen odotetaan lähestyvän pitkän aikavälin tyypillisiä tasoja, mutta pysyttelevän silloinkin niiden yläpuolella.
Nousun taustalla on vaikuttavat erityisesti kallistunut fossiilisen energian tuotantokustannus ja kylmän sään vauhdittama sähkön kysynnän kasvu. Pohjoismaissa tulevan kvartaalin hintaodotus on nelikertaistunut ja vastaavasti Manner-Euroopassa sähkönhinnat ovat viisinkertaistuneet tulevan talven osalta. Sähkönhintaan vaikuttavista tekijöistä päästöoikeuden hinta on noussut kaikkien aikojen huippulukemiin, ollen nyt nelinkertainen vuodentakaiseen nähden ja kaasun hinta on talvikauden osalta jopa kahdeksankertainen.
Alla olevassa kuvaajassa on esitelty tukkumarkkinoiden toteutuneita ja odotettuja hintoja (Suomi, kk-keskiarvo). Joulukuun 2021 ja vuoden 2022 osalta esitetyt luvut ovat arvioita ja perustuvat markkinahintoihin (15.12.2021).

Kuvaaja kertoo vuoden 2021 (punainen viiva) spot-kehityksen olleen poikkeuksellinen. Vuoden 2022 ennuste (musta viiva) ennakoi tilanteen myös jatkuvan haastavana läpi kevään 2022. Siihen, että palaako markkina normaalimpaan tilaan kesään 2022 tultaessa, tulee vaikuttamaan hyvin paljon raaka-aine- ja päästömarkkinoiden tilanne silloin.
Korkean systeemihinnan ohella vuotta 2021 on leimannut hinta-alueiden eriytyminen ennen näkemättömällä tavalla erityisesti Norjan ja Ruotsin sisällä. Suomen aluehintaero on marraskuun loppuun mennessä toteutunut sangen maltillisena, mutta joulukuu tulee toteumaan oleellisesti kalliimpana. Joulukuun hinnannoususta huolimatta 2021 keskimääräinen aluehintaero tulee toteutumaan kohtuullisena.
Tämän hetken näkemyksen mukaan aluehintaeroa voi syntyä merkittävästi myös ensi vuoden alussa. Paljon tulee kuitenkin riippumaan lämpötilan kehityksestä ja sen myötä toteutuvasta sähkön kulutuksesta. Positiivisena uutisena Suomen alueen hintaeronäkymiin liittyen tuli TVO:n viimeviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan uuden Olkiluoto 3 ydinvoimalaitoksen testikäyttö näyttäisi alkavan ilmoitettua aikaisemmin. 1600 MW:n voimalaitoksen tuotannon odotetaan hillitsevän Suomen aluehintaa merkittävästi. Täysimääräistä tuotantoa ei kuitenkaan OL3:sta odoteta saatavan ennen kevättä.